Pieczywo bezglutenowe i razowe na zdrowe kanapki, czyli jaki rodzaj pieczywa wybrać?

Kategorie zdrowie
pieczywo bezglutenowe

Osoby, które pragną schudnąć lub przejść na zdrowszą dietę bardzo często w pierwszej kolejności rezygnują z pieczywa. Powszechnie uważa się bowiem, że jest ono niezwykle tuczące i kaloryczne. Należy zauważyć jednak, że nie każde pieczywo przygotowane jest z takiego samego rodzaju mąki, a użyty do produkcji chleba czy bułek surowiec ma ogromny wpływ na ich wartość odżywczą oraz kaloryczność. Jakie pieczywo warto zatem wybrać jako bazę do kanapek na zdrowej, wartościowej diecie?

Pieczywo razowe jako niezbędny składnik zdrowych kanapek

Z pieczywa nie warto rezygnować nawet na diecie odchudzającej. Należy jednak ograniczyć wtedy jego ilość, a zamiast tego postawić na jakość. Najlepiej sprawdzi się zatem pieczywo razowe – znacznie zdrowsze i bardziej sycące niż pieczywo z mąki oczyszczonej. Mąka razowa zawiera dużą ilość białka i błonnika, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały takie, jak żelazo czy magnez. Zawarty w niej błonnik pokarmowy wpływa bardzo korzystnie na perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie. Z kolei pozostałe mikro i makroelementy działają pozytywnie na pracę wielu układów naszego organizmu. Jeśli pragniemy jeść zdrowo i dodatkowo schudnąć, nie musimy zatem rezygnować z bułek czy chleba, lecz wybierać pieczywo razowe, ograniczając liczbę spożywanych kromek i kładąc większy nacisk na dodatki, takie jak nabiał i warzywa.

Pieczywo bezglutenowe jako ciekawa alternatywa dla wypieków tradycyjnych

Pieczywo bezglutenowe zostało stworzone z myślą o osobach z nietolerancją glutenu, jednak nie oznacza to, że nie mogą zdecydować się na nie osoby pragnące wypróbować w swojej diecie nowe, czasem nawet nieco orientalne smaki. Chleby bezglutenowe przygotowywane są bowiem przede wszystkim z mąki kukurydzianej, mąki ryżowej, mąki kokosowej, a także na przykład mąki z amarantusa oraz innych nietypowych mieszanek. Pieczywo tego typu może stanowić zatem ciekawą alternatywę dla wypieków tradycyjnych, a przy tym również opcję bardziej wartościową pod względem zawartości składników odżywczych.

Pieczywo bezglutenowe i razowe w sklepie Biogo

Pieczywo razowe i pieczywo bezglutenowe charakteryzują się przede wszystkim korzystniejszym stosunkiem wartości odżywczych do kaloryczności. Wybierając ten typ wypieków w naszym sklepie, nie musisz martwić się, że dostarczasz organizmowi pustych, tuczących kalorii. Nie musisz rezygnować również z ulubionych kanapek, które nadają się idealnie na pożywne, energizujące śniadanie. Nasze pieczywo to produkt w pełni naturalny, wolny od sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy, a swój smak zawdzięcza wyłącznie doskonałej jakości mące, pochodzącej ze sprawdzonych upraw, właściwym proporcjom składników i sprawdzonym recepturom.

Zdrowa, odchudzająca dieta nie wyklucza spożywania pieczywa, jednak wymaga jego ograniczenia oraz odpowiedniego doboru. Warto zrezygnować w tym przypadku z tradycyjnej, oczyszczonej mąki białej, na rzecz mąk razowych i bezglutenowych, których jedzenie przynosi naszemu organizmowi znacznie więcej korzyści.